čtvrtek 22. února 2018


1 Historie a novodobý rybolov

1.1 Počátky

V našich domácích podmínkách se rybolovem zabývali nepochybně již paleoličtí lovci. Využívali především bodné zbraně (oštěpy a šípy), ale mohli také používat již kostěné háčky.  Již v době zhruba 8000-5500 lety př. Kristem podle nálezů ovládali tehdejší rybáři již čtyři základní typy rybolovů (použití udice, šípů, sítí a vrší [proutěné koše])
Dle archeologických nálezů lze odhadnout, že rybolov v ČR byl značně rozšířen již v době Velkomoravské Říše, zejména na Jižní Moravě. Byly zde používány čtyři typy nástrojů: Osti (dvojzubá vidlice se zpětnými hroty), Udice, Vrše a síť.
Ve 14. Století přibívalo rybníků a zdokonalovaly se stavby a technika rybářů. V 15. Století se u nás postavilo obrovské množství rybníků (zhruba 25 000 rybníků) a zhruba v 16. Století se k nám ze Středozemního moře dostává kapr. Za Rudolfínské doby se přestaly stavět rybníky a po Třicetileté válce se chov ryb ještě zhoršil. V 19. Století se opět začíná navracet chov ryb, a dokonce se začínají obnovovat již zrušené rybníky. Díky tomu dosáhla výroba ryb v roce 1929 na 3200 tun.

1.2 Dnešní doba

V lednu roku 1991 vzniklo Rybářské sdružení ČR, které v roce 2011 sdružovalo přes 70 členů. Zastoupeny jsou mezi nimi rozhodující subjekty ČR včetně rybářského výzkumu, školství a rybářských svazů. Produkce ryb se v součastné době pohybuje okolo 20000 tun ryb.

Žádné komentáře:

Okomentovat